Selecteer een pagina

3 weken OFFLINE…..?

Waarom? Omdat ik voor Bitch Coaching regelmatig op social media te vinden ben, veel reacties krijg en vind dat ik daardoor niet offline kan gaan.  Maar is dat ook echt zo? Kan ik het niet óf wil ik het niet? 
Ook ík kan hier anders mee omgaan en wil dat ook.
Maar ik vind het lastig, moeilijk en voel veel weerstand.
Dit was mijn gevoel 6 weken geleden….
Uiteindelijk de achtdubbele knoop doorgehakt en dus ben ik in mijn vakantie zoveel mogelijk OFF-LINE geweest. Geen posts, geen reacties geven, niet eindeloos scrollen om te kijken wat de rest van de wereld doet, gewoon NIKS! Me niets aantrekken van “nee joh, blijven netwerken is belangrijk, óók in je vakantie”, algoritmes en mogelijke ontvolgers?
Dus experiment offline was een feit!

De eerste dagen voelde ik me zo onthand zonder telefoon, maar vooral zonder social media. Ik had er zelfs een eenzaam gevoel bij. Net alsof ik niet mee mocht ‘spelen’ ook al was het mijn eigen keus. Ik vond het moeilijk om toch niet even Insta of FB te checken. En tegelijkertijd irriteerde het me dat ik die behoefte had. Het niets posten of reageren vond ik wel heerlijk.
Ik hield een dagboekje bij met mijn ervaringen zo zonder social media.
Voor mij zou het ultieme vrije gevoel zijn dat ik mijn telefoon uitzet.
Waarom kan mijn telefoon niet uit?
Dan ben ik onbereikbaar, en dat kan echt niet??
Geluid staat bij mij vaak al uit , maar wat zou het een hoop schelen als ik internet gewoon niet aan heb staan, dus geen appjes, berichtjes, mailtjes enz. Aan de andere kant geeft het niet ontvangen van dat alles, me het gevoel dat ik niet belangrijk ben?? Of is er de angst om dingen te missen?
Er niet bij te horen?

Na een week merkte ik dat ik tot rust aan het komen was en weer meer ruimte ging ervaren. Maar daardoor mezelf wel ontzettend tegenkwam. Wat voor de vakantie geen issue was omdat ik er simpelweg niet bij stil stond, kwam nu voorbij en keek me recht aan. En dat was niet allemaal even fraai! Bv mijn angst om in de steek gelaten te worden werd enorm getriggerd en liet zich weer even heel duidelijk zien. Niet tof, maar ik voelde me wel dankbaar dat ik het duidelijk herkende en uit kon spreken. Na een paar dagen ontstond er een heerlijk vrij gevoel. In plaats van mijn telefoon las ik een boek of pakte een schrift om lekker te schrijven.
Ik ging het bos in of het strand op en had niet de drang om alles te fotograferen(voor een post of story). Heerlijk!!

In de laatste week vroeg ik mezelf herhaaldelijk af hoe ik dit fijne gevoel vast zou kunnen houden….
Hoe ga ik om met social media als ik weer aan het werk ga?
Hoe zorg ik dat ik een middenweg vind tussen helemaal niet en niet téveel?

Afijn, ik ben nu 4 weken verder en ik moet bekennen dat ik het niet altijd even makkelijk vind. Ik heb het 3-4 keer per week ‘moeten’ posten los gelaten en ik post alleen wanneer ik het wil of ik écht iets wil delen. Ik laat me zo min mogelijk beïnvloeden door ‘hoe een ander het doet’ en probeer vooral (dicht bij) mezelf te blijven.

Maar héél soms zijn er nog momentjes waarop ik mezelf helemaal kwijtraak en weer doelloos zit te scrollen.
Voor jou én voor mij daarom onderstaande tips om geen slaaf van je telefoon te blijven?

 1. Zet je notificaties/meldingen uit!
  De grootste reden dat je naar je telefoon wordt getrokken, is dat deze continu oplicht door de meldingen die je binnenkrijgt.

 2. Leg je telefoon weg in gezelschap!
  Door je telefoon niet mee een gesprek in te nemen geef je de ander ook echt het gevoel met hem/haar bezig te zijn. En je kan eindelijk weer eens zien wat er om je heen gebeurt.

 3. Niet alles hoeft gelijk!
  Reacties/appjes hoeven niet (direct) beantwoord te worden!
  Wanneer het echt niet kan wachten hoor je het vanzelf.

 4. Geen telefoon in je slaapkamer!
  Check je s’avonds voor het slapen gaan nog even snel je social media? Door het blauwe licht van je scherm wordt de productie van melatonine tegengehouden. Dit is een hormoon dat je lichaam vertelt wanneer je moet rusten. Daarnaast is de kans dat je s’ochtends meteen verleid wordt om je social media te checken niet aanwezig. Win-win!

 5. Ga lekker naar buiten!
  Tijdens wandelen, fietsen, skeeleren en sporten is het veel lastiger om je social media in de gaten te houden.
  Geniet van de natuur!

 6. Durf jezelf te zijn!
  Geniet weer van de momenten zonder telefoon en zonder social media.
  Kijk naar wat jou blij maakt en energie geeft en ga niet bij elke geweldige gebeurtenis je telefoon uit je tas/zak plukken voor een Insta-waardige foto. Maar geniet van het moment!

 7. Kijk de documentaire Social Dilemma op Netflix!


  Ben jij weleens helemaal offline?
  Ik ben benieuwd….laat hieronder een reactie achter?