Selecteer een pagina

Ik ben Bianca en ik ben verslaafd geweest!
(soms nog wel een beetje;-))

Tot een paar jaar geleden was ik namelijk voornamelijk gericht op anderen. Ik was een echte lovejunk en pleaser!
De naam zegt het al, ik had liefde van óf voor anderen nodig om me zeker te kunnen voelen. Ik maakte er een gewoonte van het de ander naar de zin te maken. Want als je goed bent voor anderen, waarderen ze je en dat is wat de lovejunk in mij steeds bevestigd wilde zien. Daardoor was ik voortdurend aan het afmeten aan de reacties van anderen, of ik zelf wel ‘goed genoeg’ was. Doen ze nog wel aardig tegen me? Krijg ik nog wel complimentjes? Zodra ik ook maar dacht dat het gedrag van de ander kritisch of negatief was, concludeerde ik dat ik niks of minder waard was. Om me vervolgens uit te gaan sloven, soms me zo overdreven aan het uitsloven, om die ander op andere gedachten te brengen. En er dus voor te zorgen dat ze weer positief over me gingen denken……

Je bent geen lovejunk, je hebt er een!
De meeste mensen hebben een lovejunk in zich. Niets om je voor te schamen, ook niet als het stemmetje van deze “lovejunk” soms zo overheersend is dat je er (bijna) geen weerstand aan kunt bieden. Schaam je niet als je het bv moeilijk hebt met kritiek van anderen, of als je een teleurstellende boodschap maar liever inslikt dan de ander ermee lastig te vallen.
De “lovejunk” is voor jou een manier geworden om met lastige situaties om te gaan. Je hebt hem ontwikkeld op basis van meningen van mensen uit je verleden, die je belangrijk hebt gevonden. Deze meningen heb je als waarheid opgeslagen en ze komen nog steeds(ook nog vele jaren later) naar boven op voor jou de meest ongelegen momenten en in situaties die je achteraf gezien meestal heel anders zou hebben aangepakt als je ze niet zo serieus zou hebben genomen. Die belangrijke meningen van mensen uit jouw verleden hebben met jou, hier en nu, niets meer te maken. JIJ bent het zelf die de oude meningen nog steeds veel macht geeft, waardoor het deel van jou dat er last van heeft, onmacht voelt. Onmacht om te kiezen voor jezelf in plaats van voor wat anderen graag zouden willen. Dus het betekent niet dat jij als totaal mens een “lovejunk” bent, maar slechts een deel van jou dat op sommige momenten op een vervelende, vaak negatieve, manier tevoorschijn komt. Ook al krijgt jouw lovejunk flink de ruimte, wil het nog niet zeggen dat je er altijd en overal last van hebt.

Nou zijn er twee soorten “liefdesverslaafden”; namelijk de
junk en de pleaser;

De junk is bang dat hij door anderen negatief beoordeeld wordt en daardoor buiten de boot valt.
Hij twijfelt aan zichzelf, aan zijn totale persoon, als hij ook maar het idee heeft ergens niet meer bij te horen.
We noemen dit dus junk omdat hij continu liefde en bevestiging van buitenaf nodig heeft.

De pleaser is bang om anderen af te wijzen. Hij voelt zich verantwoordelijk voor hun welzijn. Hij past zich aan anderen aan, om maar niemand teleur te stellen. Pleaser dus, omdat hij voortdurend liefde weggeeft.

Mogelijk heb je beiden in je! Allebei zijn ze bang voor pijn. Als iemand van wie je houdt je bv voor altijd verlaat, is dat natuurlijk erg pijnlijk. Die pijn is zo groot, dat je maar één ding wilt; die pijn vermijden. Je zult dus alle zeilen bijzetten om ervoor te zorgen dat niemand je in de steek laat. Door je aan te passen, aan te vallen of door zelfkritiek zal de lovejunk ervoor zorgen dat hij niet door anderen in de steek gelaten wordt. Koste wat kost, zelfs als hij daarbij zichzelf wel in de steek laat.

De junk in jou laat je onzeker voelen als anderen hun
“liefde” niet tonen.
*Een goede vriendin laat al een tijdje niets van zich horen en jij denkt meteen dat het met jou te maken heeft. 
*Je groet s ’ochtends de buurman en hij groet niet terug. Je schrikt daarvan en denkt het zal wel aan mij liggen.
* Je krijgt vandaag niet zoveel aandacht op je werk als gisteren. Wat zou er zijn………heb jij iets verkeerd gezegd of gedaan?
*Je partner zegt regelmatig hoeveel hij van je houdt maar je bent toch elke keer weer bang als hij kortaf is, of boos. Daardoor ben je ook nogal jaloers, dus vroeg of laat zal hij iemand vast leuker vinden dan jou.

De pleaser is bang om anderen af te wijzen en voelt zich verantwoordelijk voor andermans welzijn. Past zich aan aan anderen, om maar niemand teleur te stellen.
* Je gaat met een paar vriendinnen uit eten en er is afgesproken om met de auto te gaan. Je hebt zin om sinds lange tijd weer een borreltje te drinken maar de rest wil ook graag drinken. Jij zegt meteen dat je wel rijdt(ook al heb je daar echt geen zin in), want je wil niet dat zij teleurgesteld zijn.
*Je bent uitgenodigd voor een privéfeestje van een collega, maar je hebt geen zin. Je gaat toch, want je bent bang dat ze zich anders afgewezen voelt.
*Je hebt een vrij duur cadeau gekregen van vrienden.
Je vindt het niet mooi en had liever iets anders gekregen. Je zegt niets, bang om ze teleur te stellen.

Tips voor het temmen van de lovejunk in jezelf!
*Eerst nadenken voordat je ergens op reageert(bv op een vraag of verzoek)
en bedenken wat JIJ wil
*Stop met elke keer ‘sorry’ zeggen en je te verontschuldigen
*Stoppen met jezelf kleiner, onhandiger, minder slim etc voordoen.
Maar leven vanuit jezelf en je eigen opvattingen/meningen en daar
verantwoordelijkheid voor nemen.
*Stap actief en met lef op anderen af ipv toegeven aan de neiging mensen
niet ‘lastig te willen vallen’
*Laat de lovejunk niet zomaar zijn gang gaan, ben je bewust van zijn
aanwezigheid en probeer ‘m te temmen.

Zit je te lezen met een blos op je wangen omdat je jezelf hier wel in herkent? Ben je misschien al eerder tot de conclusie gekomen dat je het anders wilt en dat het tijd is om “af te gaan kicken?”
Of heb je dit al geprobeerd en kom je erachter dat het niet zo makkelijk is om jouw lovejunk te “temmen”?
Anyway, kom gewoon eens langs voor een laagdrempelig en open gesprek! Dan kijken we samen wat nodig is om jouw junkie te temmen!

En supertof als je even laat weten wat je van mijn blog(nouja, tis eerder een artikel;-)) geworden) vindt en of het herkenbaar is! Dat kan in de reacties hieronder!

Fijn weekend en een lieve groet!