Selecteer een pagina

Schijt aan ‘het normale ritme’

“Al maanden keek ik uit naar onze vakantie met het gezin. EINDELIJK ONTSPANNEN! Maar…  tijdens de vakantie lukte het niet. Ik kon me niet opladen, voelde niks, was huilerig en bij de minste inspanning kreeg ik het benauwd. Op de terugweg naar huis bereikte de stress zijn hoogtepunt: bij het vooruitzicht om binnenkort weer in het ‘NORMALE RITME’ te moeten, raakte ik volledig in paniek.”

Dit is een passage uit een mailtje van een klant.

Ik zal het je maar vertellen: haar lichaam had te lang non-stop op adrenaline geleefd en veel cortisol (stresshormoon) aangemaakt. Waardoor haar lichaam voortdurend in de overdrive stond en de balans zoek was. Haar enige optie: toegeven aan de uitputting en het anders gaan doen.

Vakantie maakt ziek

Gekke uitspraak, maar wist je dat veel mensen thuiskomen van vakantie met een burn-out? Of ziek worden tijdens de eerste vakantiedagen? Hoe kan dat? Ik leg het je uit.

Na een periode van (on)bewuste stress komt je lichaam in de ruststand. Daardoor gaat je lijf voelen wat de adrenaline al een periode heeft onderdrukt. Vermoeidheid, verdriet, pijn, frustraties, boosheid, etc.. Het is meer dan je lichaam en geest kunnen verwerken en je hele wezen zegt ineens STOP.

Vier burn-out preventie tips

De zomervakantie is afgelopen en velen van ons schieten weer terug in het ‘normale ritme’. Maar past dit ‘gedwongen’ ritme wel bij JOU? Zorgt het niet voor abnormale stress? Ik heb een interessante vraag voor je: waarom kunnen we (en mogen we van elkaar) in de vakantie wel terugschakelen en als we in het ‘normale’ ritme zitten niet?

Ik geef je vier tips om jouw eigen ritme te vinden en een burn-out te voorkomen:

Tip 1:
Je hebt geen excuus nodig om op de pauze-knop te drukken.
Gewoon geen zin mag ook. Zet op tijd je bitch (m/v) aan.

Tip 2:
Luister naar signalen van je lichaam .
Je lichaam is als eerste op de hoogte van een naderende burn-out. Je weet best dat die vage buikpijn te lang duurt.

Tip 3:
Doe wat jou het beste uitkomt.
Heb schijt aan groepsdruk en verwachtingen. Dan maar niet aardig. You’re the boss.

Tip 4:
Vraag hulp
Je kryptonite is bijna op. Vraag collega’s, vrienden, familie of een coach om ondersteuning.

 

Waar loop jij tegenaan? Laat het me weten!

Meer no bullshit tips en adviezen?